Hiekkapuhallus

Hiekkapuhallus on pintojen siloittamista, muotoilua ja puhdistamista kovan paineilman ja pienten kiinteiden hiukkasten, kuten hiekan, kanssa. Tällä tavalla hiekka poistaa lian, ruosteen, maalin ja muut epäpuhtaudet. Kun haet hiekkapuhallusta alueelta Turku, Kaarina, Salo, me autamme.

Hiekkapuhallusmenetelmiä on useita tyyppejä, joista jokaisella on omat etunsa ja haittansa. Yleisimmät tyypit ovat:

 • Kuivapuhallus: Tämä menetelmä käyttää paineilmaa kuivien hankaavien hiukkasten, kuten hiekan, lasihelmien tai alumiinioksidin, työntämiseen pinnalle. Kuivapuhallus soveltuu ruosteen, maalin tai lian poistamiseen kovilta pinnoilta, mutta se aiheuttaa paljon pölyä ja voi vahingoittaa pehmeämpiä tai herkempiä pintoja.
 • Märkäpuhallus: Tämä menetelmä käyttää vettä ja hankaavia hiukkasia epäpuhtauksien poistamiseen pinnalta. Märkäpuhallus on vähemmän pölyistä kuin kuivapuhallus ja sitä voidaan käyttää pehmeämmille tai herkemmille pinnoille, mutta se vaatii enemmän laitteita ja voi aiheuttaa enemmän sotkua.
 • Höyrypuhallus: Tämä menetelmä käyttää veden, hankaavien hiukkasten ja paineilman seosta muodostamaan höyryn, joka työntyy pintaan. Höyrypuhallus on samanlainen kuin märkäpuhallus, mutta antaa hienomman ja tasaisemman lopputuloksen.
 • Pölytön puhallus: Tämä menetelmä käyttää veden ja hankaavien hiukkasten seosta poistamaan epäpuhtaudet pinnalta, mutta se pitää pölyn ja roskat suljetussa järjestelmässä, joka voidaan helposti hävittää. Pölytön puhallus on turvallisin ja ympäristöystävällisin menetelmä, mutta se voi olla kalliimpaa kuin muut hiekkapuhallustyypit.

Laitteet

Hiekkapuhallus vaatii erikoislaitteita ja turvatoimenpiteitä sen varmistamiseksi, että käyttäjä ja ympäröivä alue on suojattu. Hiekkapuhallukseen tarvittavat peruslaitteet sisältävät kompressorin, puhallusastian, suuttimen, hiekan (tai muun materiaalin) ja ilmanvaihtojärjestelmän. Käyttäjän tulee myös käyttää suojavarusteita, kuten hengityssuojainta, silmä- ja kuulosuojainta, käsineitä ja suojapukua, jotta vältetään hiukkasten hengittäminen.

Valmistelut

Ennen hiekkapuhallusta on tärkeää valmistella pinta kunnolla, jotta puhallus on tehokasta eikä aiheuta vaurioita. Joitakin yleisiä pinnan valmistelun ja puhdistuksen vaiheita ovat:

 • Irtonaisen tai hilseilevän maalin tai ruosteen poistaminen kaapimella, teräsharjalla tai hiekkapaperilla.
 • Puhdista pinta rasvanpoistoaineella tai pesuaineella öljyn, rasvan ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi.
 • Peitä lähellä olevat esineet, jotka voivat vaurioitua räjäytystyössä.
 • Tarkista, ettei pinnassa ole vikoja tai heikkouksia, jotka voivat vaikuttaa puhallukseen.

Hiekkapuhalluksen aikana on tärkeää käyttää pintaan sopivaa painetta ja etäisyyttä ja suutinta. Käyttäjän tulee myös pitää turvallinen etäisyys pintaan, välttää puhallusta tuulisissa tai kosteissa olosuhteissa ja liikuttaa suutinta tasaisella nopeudella ja kulmassa, jotta vältytään epätasaisten tai syvien urien muodostumiselta. Pinnan ja epäpuhtauksien tyypistä ja paksuudesta riippuen voi olla tarpeen suorittaa useita ajoja halutun tuloksen saavuttamiseksi.

Hiekkapuhalluksen jälkeinen hoito

Hiekkapuhalluksen jälkeen on tärkeää puhdistaa ja suojata pinta lisävaurioiden tai likaantumisen estämiseksi. Joitakin yleisiä vaiheita hiekkapuhalluksen jälkeiseen hoitoon ovat:

 • Jäljelle jääneiden hiukkasten tai pölyn poistaminen paineilmalla tai vedellä.
 • Tarkista pinnan mahdolliset vauriot, epätasaisuudet tai epätasaisuudet ja tarvittaessa hio tai tasoita.
 • Pohjusteen tai tiivistysaineen levittäminen suojaamaan pintaa korroosiolta, ruosteelta tai säältä.
 • Pinnan peittäminen, jos se ei ole vielä valmis maalattavaksi tai pinnoitettaviksi.

Hiekkapuhallus voi olla erittäin tehokas tekniikka pintojen palauttamiseen alkuperäiseen kuntoonsa tai niiden valmistelemiseen uusia pinnoitteita tai pintakäsittelyjä varten. Se vaatii kuitenkin asianmukaista varustusta, turvatoimenpiteitä, pinnan esikäsittelyä ja hiekkapuhalluksen jälkeistä hoitoa. Kun haussa on alan ammattilainen alueella Turku, Kaarina, Salo tai muu Varsinais-Suomi, me autamme.