Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Kodin peruskorjaus ja ylläpito ovat tärkeitä turvallisen ja terveellisen elinympäristön ylläpitämiseksi. Yksi kodin alue, joka jää usein huomiotta, on ilmanvaihtojärjestelmä. Ajan myötä ilmanvaihtokanaviin voi kertyä pölyä, likaa ja muuta roskaa, mikä voi johtaa huonoon sisäilman laatuun ja mahdollisiin terveysriskeihin. Tässä artikkelissa keskustelemme ilmanvaihtokanavien puhdistamisen tärkeydestä alueella Turku, Kaarina, Naantali, Raisio ja muu Varsinais-Suomi.

Miksi ilmanvaihtokanavien puhdistaminen on tärkeää?

Ilmanvaihtojärjestelmällä on keskeinen rooli sisäilman laadun ylläpitämisessä. Se kierrättää ilmaa kaikkialla kodissa, mikä auttaa säätelemään lämpötilaa, poistamaan kosteutta ja suodattamaan epäpuhtauksia. Jos tuuletuskanavat kuitenkin tukkeutuvat roskista ja pölystä, tämä voi johtaa huonoon ilmanlaatuun ja mahdollisiin terveysriskeihin.

Joitakin likaisiin ilmanvaihtokanaviin liittyviä mahdollisia terveysriskejä ovat hengitysvaikeudet, allergiat ja ihoärsytys. Tämä johtuu siitä, että kanaviin kertyvät roskat ja pöly voivat sisältää allergeeneja, pölypunkkeja, bakteereja ja muita haitallisia hiukkasia.

Terveysriskien lisäksi tukkeutuneet ilmanvaihtokanavat voivat vaikuttaa LVI-järjestelmän tehokkuuteen. Tämä voi johtaa korkeampiin energialaskuihin ja lyhentää järjestelmäsi käyttöikää. Siksi on tärkeää puhdistaa ilmanvaihtokanavasi säännöllisesti varmistaaksesi niiden toiminnan ja suojellaksesi perheesi terveyttä ja turvallisuutta.

Miten IV-kanavat puhdisetaan?

Ensin venttiilit irrotetaan ja ilmanvaihtokanavat alipaineistetaan. Tämän jälkeen puhdistus hoidetaan kelavaijeriharjalla. Kanavat voidaan harjata joko koneellisesti tai perinteisesti käsi. Tämän jälkeen kaikki venttiilit ja tiivisteet tarkastetaan ja puhdistetaan.

Mitä IV-kanavien puhdistus maksaa?

Tavallisesti hinta on joitakin satoja euroja. Yleisesti voidaan sanoa, että noin 300-900 euron välille hinta asettuu keskiverrossa suomalaisessa kodissa. Hintaan vaikuttavat kuitenkin selvästi järjestelmän ominaisuudet, asunnon pinta-ala ja sisäventtiilien lukumäärä.

Milloin ilmanvaihtokanavat pitää puhdistaa?

Suosittelemme ilmanvaihtokanavien puhdistamista 3-10 vuoden välein kotisi yksilöllisistä tarpeista riippuen. Jos sinulla on lemmikkejä tai olet allerginen, sinun on ehkä puhdistettava ne useammin. Koneelliset järjestelmät on hyvä puhdistaa hieman useammin (esim. 3-6v välein) ja painovoimaisissa järjestelmissä väli voi olla 8-10 vuotta.

Yhteenveto

Ilmanvaihtokanavien puhdistus Turku, Kaarina, Raisio, Naantali ja muut lähialueet on tärkeä osa kodin kunnossapitoa, joka voi parantaa sisäilman laatua, suojella terveyttäsi ja lisätä LVI-järjestelmän tehokkuutta. Näitä yksinkertaisia ohjeita noudattamalla voit helposti puhdistaa ilmanvaihtokanavasi ja varmistaa turvallisen ja terveellisen elinympäristön sinulle ja perheellesi.