Viemäri tukossa? Vinkit & milloin soittaa putkimies paikalle

Viemäri tukossaTukkeutunut viemäri on yksi yleisimmistä kodin omistajien kohtaamista putkistojen ongelmista. Ajan myötä putkiin voi kertyä roskia, kuten hiuksia, saippuavaahtoa, ruokajätettä ja rasvaa, mikä johtaa tukkeutumiseen ja hitaaseen veden valumiseen. Onneksi muutamalla yksinkertaisella työkalulla ja tekniikalla voit yleensä poistaa viemäritukoksen itse ilman, että sinun tarvitsee kutsua ammattimaista putkimiestä paikalle. Joskus kuitenkin on parempi pyytää putkimies paikalle varmistamaan, että isompia vahinkoja ei synny.

Viemäritukosten syyt

Ennen kuin mietimme miten tukkeutunut viemäri avataan, katsotaanpa, mikä yleensä aiheuttaa viemärin tukkeutumisen. Tässä on joitain yleisimmistä syyllisistä:

 • Hiukset: Kun peset hiuksiasi suihkussa, löysät säikeet voivat helposti tarttua viemäriin ja kerääntyä ajan myötä.
 • Saippuavaahto: Saippuajäämiä voi kertyä putkiisi, varsinkin jos vesi on kovaa.
 • Ruokajäte: Jos kaadat ruokaöljyä tai rasvaa viemäriin, se voi jähmettyä ja aiheuttaa tukoksen. Vastaavasti putkiin voi juuttua astioiden palasia.
 • Mineraalien kertyminen: Kova vesi voi aiheuttaa mineraalien kertymistä putkiin, mikä voi johtaa tukkeutumiseen.

Mistä tietää, että viemäri on tukossa?

Jos epäilet, että viemäri on tukossa, on muutamia merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Ilmeisin on hitaasti valuva vesi, jota voi tapahtua pesualtaissa, suihkuissa ja kylpyammeissa. Saatat myös huomata viemäristä tulevan epämiellyttävän hajun. Jos olet yrittänyt käyttää kodin putkimiestä tai puhdistusvaahtoa ja tukos on edelleen olemassa, on aika kutsua putkimies paikalle.

Tee-se-itse -vinkit

Jos kyseessä on lievä tai kohtalainen tukos, voit kokeilla useita tee-se-itse-menetelmiä ennen putkimiehen kutsumista.

Karhupumppu
Pumppu on yksi tehokkaimmista työkaluista viemärin tukkeutumisen poistamiseen. Käytä sitä seuraavasti: Täytä pesuallas tai amme vedellä niin paljon, että se peittää männän pohjan. Aseta mäntä viemärin päälle ja paina tiukasti alas. Vedä nopeasti ylös luodaksesi imu. Toista, kunnes vesi alkaa valua normaalisti.

Ruokasooda ja etikka
Ruokasooda ja etikka ovat luonnollisia ainesosia, jotka voivat auttaa poistamaan tukoksia. Voit käyttää niitä seuraavasti:

 • Huuhtele viemäriä ensin kuumalla vedellä pari minuuttia
 • Sitten kaada 1 dl ruokasoodaa viemäriin
 • Laita heti perään 2 dl etikkaa
 • Peitä viemäri tulpalla tai liinalla, jotta seos pysyy sisällä ja kukaan ei päästä vettä vahingossa päälle
 • Odota 15 minuuttia ja kaada sitten kuumaa vettä viemäriin huuhtelemaan se pois

Milloin soittaa putkimiehelle?

Jos olet kokeillut näitä menetelmiä ja tukos on edelleen olemassa, on aika kutsua putkimie paikalle. Tässä on joitain merkkejä siitä, että on aika saada apua:

 • Olet yrittänyt käyttää kemiallisia ratkaisuja, mutta tukos on edelleen olemassa
 • Vettä palautuu muihin viemäreihin tai kalusteisiin
 • Huomaat viemäristä tulevan epämiellyttävän hajun
 • Tiedät, että putkesi ovat vanhoja tai vaurioituneet

Johtopäätös

Viemäritukoksen poistaminen on yleinen ongelma, jonka monet asunnonomistajat kohtaavat, mutta oikeilla työkaluilla ja tekniikoilla voit yleensä hoitaa sen itse. Muista aloittaa vähiten invasiivisilla menetelmillä, kuten kodin putkimiehellä, ennen kuin siirryt edistyneempiin menetelmiin, kuten karhupumppuun. Ja jos olet epävarma siitä, mitä tehdä, tai jos olet kokeillut kaikkea ja tukos on edelleen olemassa, älä epäröi kutsua ammattimaista putkimiestä paikalle. Jos viemäri on tukossa alueella Turku, Kaarina, Raisio, Naantali tai muu Varsinais-Suomi, me autamme sinua löytämään putkiliikkeen avuksesi.