Jäätynyt putki – syyt ja sulatus

Jäätynyt putkiTalvisäät voivat aiheuttaa tuhoa kotisi putkistossa, ja yksi yleisimmistä ongelmista, joita asunnonomistajat kohtaavat kylminä kuukausina, ovat jäätyneet putket (isojen sähkölaskujen lisäksi). Jäätyneet putket voivat estää sinua saamasta juoksevaa vettä, mutta ne voivat myös aiheuttaa kalliita vahinkoja kodillesi.

Putkien jäätymisen syyt

Jäätyneet putket johtuvat tyypillisesti kylmän sään, huonon eristyksen ja putkien virheellisen asennuksen yhdistelmästä. Kun lämpötila laskee pakkasen alapuolelle, vesi voi jäätyä putkissa ja aiheuttaa tukoksia. Pahimmassa tapauksessa putket voivat pamahtaa rikki. Tämä tapahtuu todennäköisemmin putkissa, jotka sijaitsevat kodin lämmittämättömissä tiloissa, kuten ullakoilla, kellareissa tai ryömintätiloissa. Suomessa yksi yleisimmistä syistä on putkien asennus ulkoseinien lähelle kotelotilaan tai kalusteiden taakse, jolloin sisätilojen lämmin ilma ei pidä putkia lämpimänä. Huono eristys näillä alueilla voi pahentaa ongelmaa. Putket, jotka on asennettu väärin tai joissa on halkeamia tai vuotoja, jäätyvät todennäköisemmin.

Putkien jäätymisen estämiseksi varmista, että kaikki putket on eristetty kunnolla, erityisesti ne, jotka sijaitsevat lämmittämättömissä tiloissa tai lähellä ulkoseinää. Pidä kotona riittävä lämpö, vaikka olisit pois pitkiäkin aikoja.

Mistä tietää, että putket ovat jäätyneet?

On tärkeää pystyä tunnistamaan jäätyneiden putkien merkit, jotta voit ryhtyä toimiin ennen kuin ongelma pahenee. Joitakin yleisiä merkkejä ovat alentunut vedenpaine, outoja ääniä putkista ja näkyvä huurre tai jää putkissa. Jos huomaat jonkin näistä merkeistä, on tärkeää toimia nopeasti lisävaurioiden välttämiseksi.

Miksi putki halkeaa?

Kun vesi jäätyy putkeen, se laajenee ja voi aiheuttaa putken halkeamisen. Tämä voi aiheuttaa kalliita vesivahinkoja kotiisi. Lisäksi, jos vesivahinkoa ei puututa ripeästi, se voi johtaa homeen ja muiden haitallisten bakteerien kasvuun, mikä voi aiheuttaa terveysriskejä sinulle ja perheellesi.

Usein sanotaan, että putket halkeavat, kun pakkanen lauhtuu. Tämä johtuu siitä, että kovilla pakkasilla putket jäätyvät, pahimmillaan täysin umpeen – mutta lämpötilan noustessa jää alkaa lämpölaajeta vaatien näin entistä enemmän tilaa. Lopulta putki paukahtaa rikki.

Jäätyneiden putkien sulatus

Jos putket ovat jäässä, on tärkeää sulattaa ne mahdollisimman pian lisävaurioiden välttämiseksi. Jäätyneen putken sulattamiseksi sinun on ensin tunnistettava jäätynyt putken osa. Tämä saattaa vaatia vedensyötön katkaisemista ja putkien tarkastamista jäätyneen osan löytämiseksi. Jätä putkien sulatus ammattilaiselle.

Estä putkien jäätyminen tulevaisuudessa

Paras tapa estää putkien jäätyminen on ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ennen talvisäiden tuloa. Putkien asianmukaisen eristämisen ja kodin tasaisen lämpötilan pitämisen lisäksi voit myös ohjata vettä putkien läpi kylmissä olosuhteissa niiden jäätymisen estämiseksi. Käytä siis vettä, niin putket eivät ehdi jäätyä. Jos et muuten käytä vettä, niin yksinkertaisesti avaa vain hanat ja anna veden valua hitaasti. Tämä auttaa estämään tukoksia muodostumasta putkiin.

Johtopäätös

Jäätyneet putket ovat yleinen ongelma talvikuukausina. Ryhtymällä toimenpiteisiin putkien jäätymisen estämiseksi ja sulattamalla ne nopeasti, jos jäätymistä tapahtuu, voit välttää kotisi kalliit vahingot ja pitää putkistot toiminnassa. Jätä putkien sulatus alueella Turku, Kaarina, Raisio, Paimio, Naantali ja muut lähialueet ammattilaisille. Tilaa putkimies heti paikalle.